Siguranța online – subiect de lecție, predată de polițiștii argeșeni

Stiri

În ziua de 21 mai a.c., politiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș au continuat evenimentele ocazionate de ,,Săptămâna prevenirii criminalității”, ziua fiind dedicată siguranței online.

Polițiștii, împreună cu specialiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, precum și specialiști din cadrul Asociației Salvați Copiii, le-au vorbit elevilor din cadrul Liceului Tehnologic ,,Regele Mihai I” – Curtea de Argeș, despre cum pot preveni pericolele la care se pot expune în mediul online.

La activitate au luat parte 267 de elevi și 12 cadre didactice, care au primit informații despre cele mai des întâlnite infracțiuni pe internet, precum și despre modurile de operare pe care le utilizează atacatorii, pentru a obține datele personale sau bancare ale victimelor:

 • Investment scam – presupune convingerea victimelor să investească în anumite platforme de investiții, în acțiuni sau criptomonede, deseori folosindu-se în acest sens, prin intermediul inteligenței artificiale, de imaginea unor persoane cunoscute, cu potențial financiar ridicat. Adesea victimelor li se solicită instalarea unor aplicații de control la distanță (TeamViewer, AnyDesk sau altele) care permit atacatorului accesul integral la telefonul victimei. În acest sens, I.G.P.R. derulează ,,Campania de prevenire a fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online în acțiuni/criptomonede”.
 • Phishing prin intermediul e-mail-ului – victima primește un e-mail ce sugerează urgenta și imediata intervenție a victimei. De obicei, mesajul pretinde a fi transmis de la o sursa legitimă, de încredere (societate bancară, intituție publică, etc.) și solicită actualizarea datelor personale, prin accesarea unui link către un site fals (număr card, cod CVV, nume titular card, etc.).
 • Phishing prin intermediul sms-ului – victima primește un mesaj ce provine dintr-o pretinsă sursa legitimă (firmă de curierat, diverse magazine online, etc.) și i se solicită fie actualizarea datelor persoanale, fie plata unei sume foarte mici de bani, utilizându-se de datele cardului pentru plata transportului unui presupus premiu câștigat de acesta.
 • Romance scam – victima este abordată de atacator prin intermediul unui cont fals pe rețelele de socializare sau prin intermediul aplicațiilor online de dating, iar după ce câștigă încrederea acesteia, atacatorul cere diverse sume de bani (sub pretextul unor false accidente suferite de el sau un apropiat al acestuia, pentru plata biletelor de avion necesare întâlnirii celor doi, sau alte motive). Deseori, victimei i se cer și materiale cu caracter sexual, cu a căror distribuire victimele sunt șantajate ulterior, pentru a obține sume de bani sau alte materiale cu caracter sexual.
 • Credit fals – victima este sunată de atacatorul ce se legitimează a fi din partea unei societăți bancare și i se spune ca a fost contractat pe numele sau un credit de o valoare mare. Victima neagă acest lucru, iar atacatorul îi promite rezolvarea situației, iar în timpul discuției, îi cere datele bancare (date card, user name și parolă aplicație bancară, etc.).

Conform studiului privind impactul fenomenului cyberbullying asupra copiilor și adolescentilor, prezentat de reprezentanții Asociației Salvați Copiii, 77% dintre copii afirmă că petrec cel puțin 3 ore zilnic pe internet, 40% dintre aceștia afirmă că au fost jigniți sau deranjați pe internet și 20% dintre cei care au fost jigniți afirmă că acest lucru se întamplă cel puțin o dată pe saptamână.
Cu privire la percepția părinților cu privire la utilizarea internetului de copii și adolescenți, efectuat de Asociația Salvați Copiii în ianuarie 2024, aproximativ 80% dintre aceștia declară că fiul/fiica lor petrece online mai puțin de 3 ore /zi (ceea ce denotă faptul că activitatea copiilor pe internet pare să fie puțin cunoscută parinților.

Minorilor le-au fost transmise următoarele recomandări:

 • evitați să accesați link-uri primite din surse necunoscute, pe mail, sms, chat, prin intermediul rețelelor de socializare, etc.
 • nu dezvăluiți date de pe cardul bancar, iar atunci când faceți cumpărături în mediul online, asigurați-vă că link-ul de plată este securizat (începe cu https://).
 • nu furnizați niciodată altor persoane datele de autentificare la conturi -băncile nu solicită niciodată astfel de date clienților.
 • dacă trebuie să primiți bani, IBAN-ul (număr de cont, format din 24 de caractere- litere și cifre) este cel ce trebuie comunicat, FĂRĂ datele incripționate pe card.
 • Asociația Salvați Copiii oferă consiliere, la ctrl_AJUTOR și o linie de raportare, la esc_ABUZ.
 • dacă sunteți victima unei infracțiuni, adresați-vă cu o plângere penală Inspectoratului Județean de Poliție Argeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *