În fiecare an, pe 30 august, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, cunoscut în credința populară ca „protectorul omenirii”. Se spune că, prin rugăciunile sale, a salvat Constantinopolul de la distrugere în timpul unei furtuni violente.
Episcop în Constantinopol pe vremea împăratului Constantin cel Mare, Sfântul Alexandru a fost numit în locul Sfântului Mitrofan, în urma unei vedenii pe care acesta din urmă a avut-o, știind că va urma să plece la cele veșnice și că îl va pune în locul său pe Alexandru.
Apărător al dreptei credințe, stând împotriva lui Arie la Primul Sinod Ecumenic și supranumit „protectorul omenirii”, Sfântul Alexandru a fost cel care s-a rugat ca Domnul să îl ia pe Arie de pe pământ, înainte ca acesta să primească Sfânta Împărtășanie, eretic fiind. Ascultându-i rugăciunea, Arie a murit, iar Biserica a fost păzită.
Sfântul Alexandru a săvârșit mai multe minuni. Printre acestea, se numără vindecări miraculoase și izgonirea demonilor. Se spune că, prin rugăciunile sale, a salvat Constantinopolul de la distrugere în timpul unei furtuni violente și a adus pacea în perioade de mari frământări religioase, scrie doxologia.ro. A trecut la cele veșnice la vârsta de 98 de ani, după ce a luptat neîncetat ca dreapta credință să nu fie întinată de erezii.
Se spune că în această zi, oamenii trebuie să fie mai blânzi și mai atenți la aproapele lor, și să nu vorbească pe nimeni de rău.
De asemenea, oamenii trebuie să elimine orice motiv de ceartă cu cei din jur, să trăiască în armonie și să se bucure de sărbătoarea Sfântului Alexandru.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Alexandru
Printre numele sărbătorite de Sf. Alexandru, cele mai cunoscute sunt Alexandru și ALexandra, dar mai sunt și alte derivate.
Pe lângă Alexandru şi Alexandra, în această zi îşi mai sărbătoresc ziua de nume şi românii care poartă nume precum Andra, Sandra, Lixandru, Alexandrina, Sandu, Sandrina, Sanda, Săndel, Saşa, Alexie, Alexis sau chiar Alessandro şi Alessandra.
Numele Alexandru provine de la grecescul Alexandros care înseamnă protector al bărbaților sau al oamenilor. Este format din cuvintele „alexo” care înseamnă a apăra, a proteja si „andros” care înseamnă bărbat, om.