Accident produs din culpa comună a șoferului și a victimei!

Generale

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins, ieri, apelurile formulate de rudele unui bărbat ucis într-un accident rutier, în vara anului 2017, în comuna Amărăştii de Jos. La Judecătoria Craiova, şoferul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Judecătorii au susţinut că accidentul s-a produs din culpa comună a şoferului şi victimei. Şoferul nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers, iar autoturismul în care se afla a fost lovit de o motocicletă condusă de un bărbat băut, fără permis şi echipament de protecţie.

Procurorii au precizat că accidentul a avut loc în seara zilei de 29 iulie 2017, în comuna Amărăştii de Jos.

„La data de 29.07.2017, în jurul orei 19:07, inculpatul F.A. în timp ce conducea autoturismul marca Audi A4, pe DJ 542, Caracal-Dăbuleni, în localitatea Amărăştii de Jos, în direcția de mers către Caracal, nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea manevrei de schimbare a direcției de mers prin viraj la stânga şi a intrat în coliziune cu motocicleta marca Kawasaki ZX6R, condusă din sens opus de către(…), care a decedat în urma impactului”, au precizat anchetatorii.

În urma expertizei tehnice s-a stabilit că viteza autoturismului era de aproximativ 24 km/h. Viteza motocicletei a fost de aproximativ 103 km/h. În plus, expertul a susţinut că „între viteza calculată a motocicletei şi producerea accidentului rutier există legătură de cauzalitate”. 

În urma anchetei s-a mai stabilit că, în momentul accidentului, victima avea o alcoolemie de 1,25 g/l alcool în sânge. De asemenea, victima nu avea permis de conducere categoria A, dar nici echipament de protecţie şi cască.

În final, instanţa a reţinut culpa comună a şoferului şi victimei.

„Analizând probele administrate în cauză se reține culpa egală a ambilor conducători în producerea accidentului rutier. Astfel, inculpatul nu s-a asigurat temeinic la efectuarea manevrei de viraj stânga şi a apreciat greșit că are suficient timp pentru a efectua această manevră, deși a observat că din sens opus se apropia cu viteză o motocicletă. Totodată, culpa conducătorului motocicletei constă în faptul concurent, aflat în legătură directă de cauzalitate cu producerea accidentului rutier, de a conduce pe drumurile publice motocicleta marca Kawasaki ZX6R cu o viteză de 103 Km/h. Sub acest aspect instanța apreciază că în lipsa acestui factor contributiv generat de persoana vătămată, rezultatul ce a urmat accidentului rutier nu s-ar mai fi produs, chiar în măsura în care victima ar fi condus fără echipament de protecție, sub influența băuturilor alcoolice și fără a avea permis de conducere”, au susţinut judecătorii.

Şoferul acuzat de ucidere din culpă a fost deferit justiţiei în vara anului trecut. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova. În februarie, anul acesta, inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Instanţa a admis acţiunea civilă a rudelor victimei şi a obligat Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania(BAAR) să le achite, în total, 9.000 de lei drept daune materiale, plus 400.000 de lei daune morale.

Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova de părţile civile şi BAAR. Miercuri, pe 2 august, instanţa a respins apelurile ca nefondate.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *