Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 13-19 mai 2024, evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
- Medalion cultural-educativ susținut de elevi ai Colegiului Național „Alexandru Odobescu”, sub îndrumarea profesorului și istoricului Ionel Claudiu Dumitrescu, eveniment dedicat Zilelor Municipiului Pitești, luni, 13 mai, de la ora 11:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Prelegerea cu tema „Legătura dintre Nutriționist și Psiholog/Terapeut hipnotolog”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Clubul de lumină”, susținut de terapeuta și scriitoarea Corina Caltan, luni, 13 mai, de la ora 16:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Noua ediție a Proiectului „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, având tema „Lumină de Mai”, proiect coordonat de cantautorul, scriitorul, artistul plastic Stelian Necșoi, profesor de limba și literatura franceză, eveniment care se va desfășura luni, 13 mai, de la ora 17:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Dialogul cu tema “Între libertate și martiraj”, în cadrul proiectului “Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe dr. Sergiu Rizescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, marți, 14 mai, de la ora 14:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Dialogul cu tema „Motivație și personalitate în adolescență”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, având-o invitată pe Codruța Drăgan, psiholog-clinician, eveniment care se va desfășura marți, 14 mai, de la ora 15:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Dialogul cu tema „Trăiești sau supraviețuiești?”, în cadrul proiectului cultural-motivațional “Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, avându-le invitate pe Cristina Tomescu, medic psihiatru, și pe Elena Badea, terapeut și consilier în creștere și dezvoltare holistică, eveniment care va avea loc marți, 14 mai, de la ora 16:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Prelegerea cu tema „Viciile și dependențele elementelor feng-shui”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, coordonat de Sorin Dinu, specialist în Feng Shui, miercuri, 15 mai, de la ora 13:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Prelegerea cu tema „Taina Luminii, Reflectată în Filosofie, Teologie și Știință”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Centrul Universitar Pitești, avându-l invitat pe părintele prof. univ. dr. Ion Popescu, eveniment care va avea loc miercuri, 15 mai, de la ora 14:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Prelegerea cu tema „Dinu Pillat – <un destin literar frânt>”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, susținut de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, miercuri, 15 mai, de la ora 17:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Dezbaterea cu tema „România din Argeș”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe dr. Bogdan Catrangiu, președintele Asociației Române pentru Prevenția Cancerului, eveniment care se va desfășura joi, 16 mai, de la ora 16:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Dezbaterea cu tema „Libertatea Presei”, moderată de jurnalistul Cristian Vasile, joi, 16 mai, de la ora 18:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Argeș.
- Proiectul „Interferențe Culturale”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/franceză/latină Allora Albulescu, președintele Fundației literare „Liviu Rebreanu”, vineri, 17 mai, de la ora 10:30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Conferința cu tema „Orașul, încotro? Mașină, mediu, operă de artă, barometru al democrației”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul și traducătorul Bogdan Ghiu, eveniment care va avea loc vineri, 17 mai, de la ora 13:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
- Prelegerea cu tema „Istoria culturală a pietrei”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, vineri, 17 mai, de la ora 20:00.
- Festivalul Internațional de Șah, vineri, 17 mai, sâmbătă, 18 mai și duminică, 19 mai, la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”. Evenimentul, coordonat de instructorii de șah ing. Andrei Rădulescu și dr. Ovidiu Stancu, este organizat de Clubul de Șah „Alfil” Pitești, în parteneriat cu Centrul Cultural Pitești. Festivalul va cuprinde un turneu internațional de șah rapid plus blitz (Colegiul Național „Alexandru Odobescu”), două simultane de șah și un eveniment inedit – chess-boxing (Piața Primăriei Municipiului Pitești). Competiția este deschisă oricărui pasionat de șah, legitimat, fără limită de vârstă, și se va desfășura după următorul program:
– 17 mai, ora 12:00 – simultan de șah Maestrul Internațional Manea Alexandru – în Piața Primăriei Municipiului Pitești
– 17 mai, ora 13:00 – simultan de șah Maestrul Internațional Baratoși Daniel, în Piața Primăriei Municipiului Pitești
– 17 mai, ora 14:00 – Chess-boxing, eveniment în premieră în România susținut de Maestrul Internațional Alexandru Manea, în Piața Primăriei Municipiului Pitești
– 17-19 mai – Open-ul Internațional de Șah al Municipiului Pitești& Turneul Junior, Colegiul Național “Alexandru Odobescu”
– 19 mai, ora 14:30 – Premiere Open Internațional & Turneu Junior, Sala Multimedia a Colegiului Național “Alexandru Odobescu”.
- Campionatul Național de Dans Sportiv „Dansul Florilor”, ediția a XXXVI-a, sâmbătă, 18 mai, și duminică, 19 mai, la Sala Sporturilor din Pitești. Evenimentul, organizat de Agenția Națională pentru Sport,
- Federația Română de Dans Sportiv, Centrul Cultural Pitești și Asociația „Total Dance Pitești”, și coordonat de coregraful și arbitrul internațional Alfred Schieb, se va desfășura după următorul program:
Sâmbătă 18 mai, ora 9:00
Concurs Ranking de dans sportiv și Campionatele Naționale de dans sportiv U21 (sub 21 de ani).
Participă 400 de concurenți cu vârste cuprinse între 4 și 45 de ani, de la 40 de cluburi din țară.
La Campionatele Naționale U21 îi vom avea concurenți pe campionii și vicecampionii mondiali en titre.
Concurs Ranking reprezintă o competiție națională de top, la care numărul punctelor câștigate de concurenți se va tripla.
Se dansează dansuri standard: Vals lent, Tango, Vals vienez, Slow-fox, Quick-step și dansuri latino: Samba, Cha-cha, Rumba, Paso Doble, Jive.
Juriul este format din arbitri de cel mai înalt nivel național de la 20 de cluburi din țară.
Duminică 19 mai, ora 10:30
Concurs de formații.
Participă 150 de concurenți, cu vârste cuprinse între 4 și 30 de ani, împărțiți pe niveluri: începători și avansați.
Stiluri de dans: Latino Show (salsa, bachata, merengue), Dans modern, Dans de caracter, tradițional, Street dance, Majorete, Balet, Gimnastică, Open.